Прегряване на лаптоп

Лаптопите са създадени по технология, че да не се подават лесно на външни повлиявалия и въпреки това грижата за тях и защитата от прегряване не са за пренебрегване.

Ако лаптопа е закупен преди няколко години, то времето налага, профилактиките и грижите за него да са по-чести от случаите, в които устройството е съвсем ново. Съществуват и много заблуди, не са малко и хората, които смятат, че като е в гаранция лаптопа не се налага да правят нищо по него. Това не е съвсем така. Разбира се не бива да бъде разглобяван лаптопа, докато е в гаранционен период, поне не от упълномощените лица, но външната поддръжка и съобразяване на някои негови изисквания никак не е за подценяване.

Прегряване на лаптоп често се случва след втората година от използването му.

Ако и вашият лаптоп грее повече от обикновеното, обърнете внимание. Това може да е сигнал за поредица от бъдещи проблеми.

Охлаждането на лаптопите в голяма степен зависи от  вентилацията, но с времето и тя има нужда от поддръжка. В сервизите за обслужване на лаптопи се правят замервания на целия процес на работа и може да се диагностицира евентуална авария с охладителя. Често тя се дължи на силно замърсени перки на вентилатора.

Важно е при работа с лаптопи, решетките му да не бъдат запушвани. Поставянето на платнени повърхности – килим, одеяла, дрехи, тапицерия е един от най-големите вредители на вентилатора на лаптопа. Това не само води до прегряването му, но и силно може да увреди вътрешността. В кутията се задържа топлия въздух, които при голямо натоварване може да стопи и изгори други части от дънната платка.

Специалистите съветват да бъдат ползвани охладители за лаптопи, както и периодично да се прави почистване на вентилатора

В много от случаите, свалянето на долния капак е достатъчно, за да осигури достъп до важните компоненти, а те от своя страна да бъдат почистени.

Задължително условие е ако на лаптопа се ползват тежки програми и често, той да бъде оборудван с допълнително охлаждане. Последното представлява поставка с вграден един, два или три вентилатора, които са насочени към важните част от дъното му. Тези вентилатори доставят свеж въздух и подобряват охлаждането от вътре.